zaterdag 24 mei 2008

Zonca

Oef .. Wat ben ik blij dat ik het verslag van Sardinie heb kunnen verwerken.. De laatste dagen in Mogliazze waren wat druk, de computer was vaak bezet, de telefoon ging veel af. Enige rust viel enkel 's avonds te vinden en dan werkt de tikgeest niet meer zoals je zelf zou willen. De afwerking kwam er pas in Domodossola. We verblijven hier in de buurt, in een bergdorpje met de naam Zonca. Dit is een half uurtje wandelen -langs een paadje vol varens en bosaardbeien- van Seppiana.


Visualizzazione ingrandita della mappa

Het dorp is een prachtige opeenstapeling van stenen, zelfs het dak is keurig belegd met platte stenen waar we beiden het gewicht niet willen van weten. Gelukkig zorgt het hout van kastanje en eik voor een goede ondersteuning.

Steff, een van de vaste bewoners, bouwt hier verder aan zijn huizen samen met zijn zoon. Wie hier ook vast woont zijn 2 koeien en een kalf. Iedere ochtend kunnen we zo genieten van verse melk. We proberen hier ook wat mee te werken. Al zegt Steff wel voortdurend dat er vanalles te doen valt, hij deelt ons niet veel mee. Door het slechte weer moet het voer voor de koeien aangesleept worden. Een bewoner uit de buurt had met zijn zeis het gras voor het kerkpleintje gekortgewiekt, zo ongeveer 150 meter van de stal. Vervolgens mochten wij het gras bij mekaar harken en naar de stal brengen. Dit ging niet in een leuk karretje maar wel in van die oude -hoe moet ik het zeggen- bakken met een touw om het ding rond je schouders te slagen. Best wel vermoeiend, ook aangezien het gras niet kan drogen ..


Je hebt het al door, het is hier leven in primitieve omstandigheden. Iets waar ik wel van kan genieten aangezien mijn ouders nog een oud boerderijtje weten staan in Voeren maar daar trek ik liever heen met stralende zon..
We koken aan zo'n brede haard waar alles onder een dikke roetlaag ligt, in koperen ketels. Slapen doen we buiten maar wel onder 'n dak met mooi uitzicht op een groene brede bergrug die aan beide kanten wordt onderbroken door hoge spitse bergen met sneeuw.




Tot nu toe hebben we spijtig genoeg geen goed weer gehad. Gisteren hebben we een zonnige wandeling gemaakt door Domodossola. Vandaag is echter belgisch herfstweer, compleet met mist en druilregen. De vooruitzichten voorspellen niet veel beters ..

Die houden onze plannen natuurlijk niet tegen! Rut, mijn zus brengt ons binnenkort een bezoekje met haar vriendin.

2 Juni gaan we een ander gebergt opzoeken: de Dolomieten. 3 Weken werken op een agrotoerisme met geiten en tuin. Veel andere faciliteiten moeten we nog ter plaatse ontdekken. Bekijk de site al maar eens..

1 opmerking:

Anoniem zei

Van Sardinië naar dit kleine gehuchtje lijkt me een grote aanpassing, maar evengoed een aparte locatie - jammer van 't weer, maar daar kan je natuurlijk niet omheen. Jullie ontdekken niet enkel telkens nieuwe omgevingen maar ook de mensen die er leven leveren verrassende ontmoeten op : zeker de moeite waard!